Een geschikt onderwerp kiezen is niet altijd makkelijk. Er zijn vaak allerlei voorwaarden waaraan je onderwerp moet voldoen.
Wat tips:
- Zet je computer niet aan voordat je goede ideeën hebt over je onderwerp. In het wilde weg gaan schrijven levert meestal noch goede tekst, noch goed onderzoek op.
- Misschien wel de belangrijkste tip bij onderwerpkeuze: zorg dat je affiniteit met het onderwerp hebt.
- Wie een studie volgt die relevant is voor een andere gewenste plek / functie in de organisatie, kiest bij voorkeur een relevant onderwerp uit zijn werkomgeving.
- Kies je voor een onderwerp uit je werkomgeving, wees dan alert op problemen waarvan de oplossing ertoe doet voor de organisatie. Wat moet uitgezocht worden om de organisatie efficienter,
kwalitatiever of commercieel succesvoller te laten werken?
- Raadpleeg hiervoor allerlei informatiebronnen zoals collega's, het internet, tijdschriften, kranten, andere onderzoeken, literatuur. Haal ook inspiratie uit je toekomstdromen etc.
- Kom je er niet uit, vraag dan rond in je sociale omgeving: medestudenten, familie, vrienden en collega’s.
- Leg het onderwerp ook voor aan je scriptiebegeleider. Vindt hij het geschikt? Heeft hij extra suggesties? Als hij het aandraagt, weet hij veel van het onderwerp en kan jou daarin dus goed
begeleiden.
- Er is vaak een tweeledig doel. Het moet iets toevoegen voor je organisatie, maar ook van toegevoegde waarde zijn voor maatschappij of wetenschap. Ook moet het zaken aan het licht brengen die
nog niet eerder gezegd of bekend zijn.
- Zeker voor een universitaire scriptie is het handig als je scriptie-onderwerp elementen bevat voor verificatie en falsificatie van je hypothesen.
Andere vragen:
2. Hoe formuleer ik mijn probleemstelling goed?
3. Hoe maak ik een conceptueel model?
4. Hoe stel ik een goede vragenlijst op?
5. Hoe ga ik om met bronvermeldingen (w.o. APA-normen)?